erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
73651
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73651

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Minstens tot het einde van de 18de eeuw opklimmend hoekhuis van twee bouwlagen onder een in 1934 toegevoegd mansardedak, met twee traveeën in de hoofdgevel en een toegangstravee in de zijgevel. De bepleisterde en verankerde lijstgevels worden gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen en werden vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast. Hiervan getuigen de houten luiken, de vensteromlijstingen met geprofileerd beloop, oren, siersluitsteen en festoenen, en de houten tand- en kroonlijst op klossen in de hoofdgevel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 93967 (bouwvergunning 03.04.1934).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73651 (Geraadpleegd op )