Woon- en handelspand

Beschrijving

Woon- en handelspand dat, licht afwijkend van de bouwaanvraag, opgetrokken werd in 1913 en opgevat is als een ruim hoekpand van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met drie traveeën aan de Sint-Hubertusstraat, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën in de Goudsbloemstraat. De picturaal uitgewerkte lijstgevels zijn horizontaal geleed door de hardstenen plint, de muurbanden en ontlastingsbogen in witte baksteen, de registers van vensters - korfboogvormig in de eerste en de tweede, en licht getoogd in de derde bouwlaag - en door de houten kroonlijst op modillons. Typerend is de risalietvormige hoektravee met een spiegelboogvormige deuromlijsting van blauwe hardsteen onder een dito balkon met gebombeerde balustrade in gietijzer.

De begane grond werd voor een eerste maal naar ontwerp van L. Dierickx gewijzigd in 1937, door toevoeging van de deur in de Goudsbloemstraat. In 1958 werd het aanpalende venster versmald (L. Caels). De pui in de Sint-Hubertusstraat 10 werd in 1948 toegevoegd naar de plannen van M. Noul.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 74399 (bouwvergunning 23.01.1913); dossier 98923 (bouwvergunning 14.09.1937); dossier 106111 (bouwvergunning 30.01.1948); dossier 114198/3537 (bouwvergunning 05.02.1958).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie