Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Strak vormgegeven neoclassicistisch winkelhuis, gebouwd rond 1898 als samenstel met de links aansluitende woning op nummer 15, die nu verbouwd is. De woningen zijn een realisatie van aannemer P.J. Sterkendries in opdracht van Muller.

Met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en een neoclassicistische lijstgevel, is deze woning een voorbeeld van de standaardbebouwing op het Zuid. Deze homogeniteit bepaalde het karakter van de eind-19de-eeuwse wijk. Op de begane grond is de oorspronkelijke driedelige houten winkelpui bewaard, een typisch maar zeldzaam geworden element in een drukke winkelstraat zoals de Montignystraat. De winkelpui wordt bekroond door een gevelbreed balkon met ijzeren leuning. Standaard afwerking van de bepleisterde en witgeschilderde bovengevel, met houten kroonlijst op klossen en modillons, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, vernieuwde T-ramen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1215.