erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73661

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Jacobsplein met aanpalende straten
    Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995

Beschrijving

Gaaf bewaard breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, opgetrokken in 1889 en opgevat als een enkelhuis met een gecementeerde lijstgevel in neoclassicistische stijl, die voorzien is van rechthoekige muuropeningen en sterk horizontaal geleed is door de hardstenen plint, de doorgetrokken lekdrempels, de waterlijst en het hoofdgestel met spiegelfries en houten kroonlijst. Stijltypisch zijn de vensters van de tweede bouwlaag, gevat in een geriemde omlijsting met decoratieve sluitsteen en guirlande, en voorzien van een borstwering met schijf- en dropmotief. Het oorspronkelijk schrijnwerk van de dubbele deur -deels beglaasd, uitgewerkt met decoratieve diefijzers, spiegels en diamantkopmotieven en voorzien van een bovenlicht- en de vensterluiken op de gelijkvloerse verdieping bleven bewaard.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (08.03.1995).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 49252 (bouwvergunning 28.01.1889).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73661 (Geraadpleegd op 25-02-2021)