erfgoedobject

Vzw Sint-Vincentius, rustoord Mater Dei

bouwkundig element
ID
73667
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73667

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monumentale herenwoning die in het midden van de 19de eeuw werd opgetrokken als een breedhuis van vijf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak, met aanpalend een koetspoort en een éénlaags volume die beide in 1963 met twee bouwlagen verhoogd werden (architect J. Stas).

De bepleisterde lijstgevel in sober neoclassicistische stijl wordt gekenmerkt door een rechthoekige koetspoort in een natuurstenen omlijsting - gevormd door oplopende pilasters met voetenschrapers en voluutconsoles onder een hoofdgestel - en is sterk horizontaal geleed door de zandkalkstenen plint met keldergat, de geprofileerde cordons, de registers van rechthoekige vensters - voorzien van lekdrempels in de eerste bouwlaag-, de waterlijst boven de steigergaten en de kroonlijst.

Vermoedelijk nog oorspronkelijke houten poort en 20ste-eeuws vensterschrijnwerk.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (08.03.1995).
 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 117403/5546 (bouwvergunning 31.01.1963).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Herenhuis

 • Is gerelateerd aan
  Klooster Mater Dei-instituut

 • Is gerelateerd aan
  Vzw Sint-Vincentius, rustoord Sint-Carolus

 • Is deel van
  Sint-Jacobsplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vzw Sint-Vincentius, rustoord Mater Dei [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73667 (Geraadpleegd op 08-05-2021)