erfgoedobject

Klooster Mater Dei-instituut

bouwkundig element
ID
73668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73668

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klooster van de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo of zusters van Liefde, heden deel van het Mater Dei-instituut (nummer 14). In 1867 naar ontwerp van de Antwerpse architect E. Leclef opgetrokken klooster met een monumentale straatvleugel van 16 traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak met dakvlakvensters. De monotone, bakstenen lijstgevel is strak geritmeerd door licht getoogde vensters en deuren, en sterk horizontaal geleed door de hoge hardstenen plint, de lekdrempels en spiegelvormige borstweringen van de vensters, en de ingekaste kroonlijst.

Interieur. Neogotische kapel, toegewijd aan Sint-Vincentius a Paulo en gewijd in 1869.

Door de uitbreiding van de functie - naast klooster ook school - werden de gebouwen meermaals aangepast en de tuin systematisch bebouwd.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (08.03.1995).
 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 13393 (bouwvergunning 18.10.1867).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Herenhuis

 • Is gerelateerd aan
  Vzw Sint-Vincentius, rustoord Mater Dei

 • Is gerelateerd aan
  Vzw Sint-Vincentius, rustoord Sint-Carolus

 • Is deel van
  Sint-Jacobsplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster Mater Dei-instituut [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73668 (Geraadpleegd op 25-02-2021)