erfgoedobject

Twee stadswoningen

bouwkundig element
ID
73680
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73680

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Minstens tot het einde van de 16de eeuw opklimmende breedhuizen in bak- en zandsteenstijl die, samen met het aanpalende pand nummer 150 (recent verbouwd), één geheel vormden en waarin zich vermoedelijk sinds het begin van de 19de eeuw, centraal de toegang tot de Groefgang bevindt (heden Tervuursestraat 154-160 en niet toegankelijk voor het publiek).

In zijn huidige vorm, twee breedhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak met een lijstgevel die zijn huidige uitzicht kreeg in 1855. Toen werd de gevel, opgetrokken in bak- en zandsteenstijl en voorzien van ankers met kram en krul, in neoclassicistische stijl aangepast: de kruisvensters werden verlaagd, van hun natuurstenen kruisen ontdaan en voorzien van hardstenen lateien en lekdrempels. Om de bouwsporen en de resten van de voormalige bak- en zandsteenbouw te verbergen werd de gevel volledig gecementeerd en volgens de mode van die tijd voorzien van pseudo-banden en een casementenfries onder de kroonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 19606 (bouwvergunning 20.07.1855).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73680 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.