erfgoedobject

Rij arbeidershuizen

bouwkundig element
ID
73685
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73685

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij arbeidershuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij van vier arbeidershuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijk een rij van vier arbeidershuizen, opgetrokken naar een ontwerp van T. Vandormael in traditionele stijl maar met een in 1921 revolutionaire betonskeletarchitectuur en invulmetselwerk met een afwerking van grijze cementbepleistering.

Het betreft een volume met centraal twee rijwoningen van één bouwlaag, met een smalle deur- en brede venstertravee en een pannen schilddak met een dakkapel, en op de hoeken, twee vooruitgeschoven diephuizen van twee bouwlagen onder een zadeldak, met toegangsdeuren in de zijgevels. Door zware verbouwingen en herverdeling tot drie woningen in 1971, is de oorspronkelijke gevelordonnantie met zichtbaar betonskelet slechts gedeeltelijk bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82399 (bouwvergunning 27.06.1921); dossier 122347 (bouwvergunning 18.03.1971).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rij arbeidershuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73685 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.