erfgoedobject

Monumentale herenwoning

bouwkundig element
ID: 73686   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73686

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enige restant van de basisbebouwing in de Waaistraat. Monumentale herenwoning uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met vier traveeën aan de Waaistraat, twee traveeën aan de Sint-Barbarastraat en drie verkleinende bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met schild en dakkapellen. De oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels worden gekenmerkt door een risalietvormige poorttravee met een monumentale rondboogpoort in een zandkalkstenen omlijsting met Franse voegen, en een balkon met hardstenen balkonplaat op dito voluutconsoles. De gevels zijn sterk horizontaal geleed door de hardstenen plint onder rechthoekige keldergaten in negblokomlijstingen, door kordons, door de registers van rechthoekige vensters met houten luiken op de begane grond (zijde Waaistraat) en doorgetrokken lekdrempels in de bovenbouw, en door de houten kroonlijst op klossen. Sporen van verwijderde muurankers wijzigen op een aanpassing van de dragende structuur van moer- en kinderbalken.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Monumentale herenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73686 (Geraadpleegd op 03-06-2020)