Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Wagenweg
Locatie Wagenweg 19, Leuven (Vlaams-Brabant)

• Herinventarisatie Leuven (geografische herinventarisatie: 01-01-1997 - 15-02-2010).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Typologieburgerhuizen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

In 1906 door P. Langerock (1859-1923) ontworpen woning, opgetrokken in gele baksteen met verwerking van bruin geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen, en opgevat als een enkelhuis met een brede venster- en een smalle deurtravee, een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak.

De lijstgevel is verticaal geleed door oplopende pilasters die onderling verbonden zijn door een bogenfries, en door de verdiepte traveeën met korfboogvensters, ter hoogte van de bel-etage voorzien van een balkon met smeedijzeren balustrade en een hardstenen balkonplaat op sierconsoles.

Typerend is het picturale spel en het kleurcontrast van de gebruikte materialen: bruin geglazuurde baksteen voor sierbanden, ontlastingsbogen en ruitmotieven, en blauwe hardsteen voor de gebouchardeerde plint, de kordons en de negblokomlijstingen van de souterrainvensters en de deur. Voorts sierankers en een houten kroonlijst op consoles.

Met uitzondering van de deur en het bovenlicht, werd al het oorspronkelijk houten schrijnwerk recent vervangen door vlak, metalen schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 67680 (bouwvergunning 15.01.1906).

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)

Auteurs: Mondelaers, Lydie & Verloove, Claartje