erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 73690   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73690

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Jacobsplein met aanpalende straten
  Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995

Beschrijving

In 1906 door P. Langerock (1859-1923) ontworpen woning, opgetrokken in gele baksteen met verwerking van bruin geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen, en opgevat als een enkelhuis met een brede venster- en een smalle deurtravee, een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak.

De lijstgevel is verticaal geleed door oplopende pilasters die onderling verbonden zijn door een bogenfries, en door de verdiepte traveeƫn met korfboogvensters, ter hoogte van de bel-etage voorzien van een balkon met smeedijzeren balustrade en een hardstenen balkonplaat op sierconsoles.

Typerend is het picturale spel en het kleurcontrast van de gebruikte materialen: bruin geglazuurde baksteen voor sierbanden, ontlastingsbogen en ruitmotieven, en blauwe hardsteen voor de gebouchardeerde plint, de kordons en de negblokomlijstingen van de souterrainvensters en de deur. Voorts sierankers en een houten kroonlijst op consoles.

Met uitzondering van de deur en het bovenlicht, werd al het oorspronkelijk houten schrijnwerk recent vervangen door vlak, metalen schrijnwerk.

 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 67680 (bouwvergunning 15.01.1906).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

 • Is deel van
  Wagenweg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73690 (Geraadpleegd op 03-07-2020)