erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73694

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vermoedelijk rond 1800 te dateren breedhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak, met een bepleisterde lijstgevel die horizontaal geleed is door de zandkalkstenen plint, de met schijnbanden versierde onderbouw en de cordonvormige lekdrempels in de vlak bepleisterde bovenbouw, en die in 1889 in neoclassicistische stijl werd aangepast door toevoeging van balkon, vensteromlijstingen, en kroonlijst, en door de verhoging van de vensters in de derde bouwlaag.

Typisch neoclassicistisch zijn het twee traveeën brede, op zware, hardstenen voluutconsoles rustende balkon met een decoratieve balustrade in gietijzer, de geriemd omlijste vensters met door vrouwenkoppen versierde sluitstenen tussen guirlandes, en de rijkelijk gedecoreerde kroonlijst op uitgelengde voluutconsoles met bloem- en bladmotieven. De dubbele deur, gevat in een omlijsting met zandkalkstenen rechtstanden en voorzien van houten vleugels met frontons, voluten, lijstwerk en spiegels, werd verplaatst om een voorportaal te creëren.

De muurvlechtingen in de verankerde zijgevel wijzen op de oudere kern.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 49683 (bouwvergunning 20.09.1889).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73694 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.