erfgoedobject

Neoclassicistische bebouwing Nassauplein

bouwkundig element
ID
7372
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7372

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bewaard restant van de eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl van het voormalige Nassauplein, naar een ontwerp door stadbouwmeester Pierre Bruno Bourla uit 1823, uitgevoerd in 1824. Het betrof een volkomen symmetrisch, stedenbouwkundig geheel met eenvormige pleinwanden in de as van de Nassaubrug, over de verbindingsgeul tussen het Bonapartedok en het Willemdok. Dit was aan de west- en oostzijde samengesteld uit twee parallelle pleinwanden met een breed middenrisaliet en afgeschuinde hoeken aan kaaizijde, en aan de noordzijde door een vrijstaand paviljoen in de as van de straat. Dit laatste verdween al in 1867-1868 voor het doortrekken van het tracé tot het nieuw gegraven Kattendijkdok, de huidige Nassaustraat. Beide pleinwanden zijn slecht gedeeltelijk bewaard, de meeste panden bovendien grondig verbouwd. Het afgeschuinde hoekcomplex Sint-Laureiskaai en Nassaustraat, een perceel aangekocht en bebouwd door de katrolmaker François Forceville, is als enige nog vrijwel intact. De rooilijn met brede afgeschuinde hoek en uitspringend pand aan beide zijden van de Nassaustraat, markeert de aanleg van het voormalige Nassauplein.

Samenstel van woon- en winkelhuizen met drie gelijke gevelzijden van in totaal negen traveeën, drie bouwlagen hoog onder een gecombineerd schild- en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen, de begane grond geritmeerd door een hoge rondboogarcade met geprofileerde archivolt op doorgetrokken imposten. Deze laatste liep oorspronkelijk door over de volledige lengte van beide gevelwanden. Markerende puilijst en cordonvormende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Bovenbouw met verkleinende ordonnantie: rechthoekige en vrijwel vierkante vensters oorspronkelijk in geriemde omlijsting, op de hoofdverdieping met smeedijzeren borstwering. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. De hoge, rechthoekige doorbreking met ingeschreven winkelpui en bovenlicht in de eerste travee is een latere verbouwing. Bewaard hardstenen straatnaambordje met opschrift "Nassauplein - Place Nassau". Aan zijde Sint-Laureiskaai wordt het complex geflankeerd door de gedichte arcade van de gesloopte kaaibebouwing, die echter niet samen met het Nassauplein werd ontworpen.

  • LOMBAERDE P. 1994: Het Bourlahuis & het ontstaan van het Eilandje, Deurne.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistische bebouwing Nassauplein [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7372 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.