Teksten van Neoclassicistische bebouwing Nassauplein

Neoclassicistische bebouwing Nassauplein ()

Bewaard restant van de eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl van het voormalige Nassauplein, naar een ontwerp door stadbouwmeester Pierre Bruno Bourla uit 1823, uitgevoerd in 1824. Het betrof een volkomen symmetrisch, stedenbouwkundig geheel met eenvormige pleinwanden in de as van de Nassaubrug, over de verbindingsgeul tussen het Bonapartedok en het Willemdok. Dit was aan de west- en oostzijde samengesteld uit twee parallelle pleinwanden met een breed middenrisaliet en afgeschuinde hoeken aan kaaizijde, en aan de noordzijde door een vrijstaand paviljoen in de as van de straat. Dit laatste verdween al in 1867-1868 voor het doortrekken van het tracé tot het nieuw gegraven Kattendijkdok, de huidige Nassaustraat. Beide pleinwanden zijn slecht gedeeltelijk bewaard, de meeste panden bovendien grondig verbouwd. Het afgeschuinde hoekcomplex Sint-Laureiskaai en Nassaustraat, een perceel aangekocht en bebouwd door de katrolmaker François Forceville, is als enige nog vrijwel intact. De rooilijn met brede afgeschuinde hoek en uitspringend pand aan beide zijden van de Nassaustraat, markeert de aanleg van het voormalige Nassauplein.

Samenstel van woon- en winkelhuizen met drie gelijke gevelzijden van in totaal negen traveeën, drie bouwlagen hoog onder een gecombineerd schild- en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen, de begane grond geritmeerd door een hoge rondboogarcade met geprofileerde archivolt op doorgetrokken imposten. Deze laatste liep oorspronkelijk door over de volledige lengte van beide gevelwanden. Markerende puilijst en cordonvormende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Bovenbouw met verkleinende ordonnantie: rechthoekige en vrijwel vierkante vensters oorspronkelijk in geriemde omlijsting, op de hoofdverdieping met smeedijzeren borstwering. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. De hoge, rechthoekige doorbreking met ingeschreven winkelpui en bovenlicht in de eerste travee is een latere verbouwing. Bewaard hardstenen straatnaambordje met opschrift "Nassauplein - Place Nassau". Aan zijde Sint-Laureiskaai wordt het complex geflankeerd door de gedichte arcade van de gesloopte kaaibebouwing, die echter niet samen met het Nassauplein werd ontworpen.

• LOMBAERDE P. 1994: Het Bourlahuis & het ontstaan van het Eilandje, Deurne.

Auteurs:  Braeken, Jo

Woon- en winkelhuizen in eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van woon- en winkelhuizen van drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw (zie plan Losson van 1846). De bewaarde rooilijn met brede afgeschuinde hoek en uitspringend aanpalend pand aan noordzijde, eveneens bewaard aan de overzijde van de straat, herinnert aan de vormgeving van het voormalige Nassauplein. Oorspronkelijk bepleisterde, beschilderde lijstgevels, met empire-inslag. Begane grond met hoge rondboogvormige muuropeningen met geprofileerde archivolt, alternerend met hoge, rechthoekige doorbrekingen met ingeschreven winkelpui en bovenlicht. Markerende puilijst en kordonvormende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Bovenbouw met verkleinende ordonnantie: rechthoekige en vrijwel vierkante vensters in geriemde omlijsting, op de hoofdverdieping met smalle smeedijzeren leuning. Originele roedeverdeling. Gevelafsluiting met eenvoudige houten kroonlijst. Nummers 10-11 van de Sint-Laureiskaai inmiddels in afbraak, nummer 12 gesloopt, nummer 13 vernieuwd, nummers 44-46-48 van de Nassaustraat gedecapeerd. Bewaard arduinen straatnaambordje met opschrift "Nassauplein - Place Nassau".

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita