Demeybrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Demeybrug

Beschrijving

Stalen draaibrug over het bovenhoofd van de Zeesluis Demey, gebouwd in het kader van de uitvoering van de sluis: pijlers van 1902, stalen brug gemonteerd in 1903.

Landwaartse brug van 60 meter lang en 8,50 meter breed, evenwijdig met de brug aan het benedenhoofd van de sluis; gelijktijdig gebouwd (zie Graaf de Smet de Naeyerbruggen). Stalen constructie met klinknagels, arduinen hoekpijlers met neoclassicistische ornamentiek. Constructie trambedrading door middel van slanke gietijzeren masten. Oprit naar de brug afgeboord met balustrade van arduin en Euvillesteen. In de Tweede Wereldoorlog wordt de brug vernield; hersteld in 1946. Met uitzondering van de dwarsliggers volledig vernieuwd in 1994.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummers DW000408 en W/00466.
  • FONTEYNE J. 1992: Havenbezoek deel 3: Twee belangrijke sluizen, De Plate, 16-24.
  • GEVAERT F. 1997: De zeesluis Demey, in: Open Monumentendag Oostende, Oostende, 10-13.