Sint-Jozefskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefskapel

Beschrijving

Volgens oudere topografische kaarten, was de kapel, heden links van nummer 68, eertijds gelegen aan de andere kant van de straat. Ze werd om verkeerstechnische redenen gesloopt in 1968 en in 1974 op deze plaats heropgebouwd; ze werd ingewijd op 28 september 1974 door de toenmalige pastoor Boon. Bij gebrek aan oude foto’s kon niet opgemaakt worden of ze volledig volgens het oorspronkelijke uitzicht werd heropgebouwd.

Monumentale pijlerkapel, gelegen op een beboomd graspleintje. Puntgevel afgelijnd door een gebroken, arduinen kroonlijst met gestrekte uiteinden, in de top gerecupereerde gevelsteen met inscriptie "ANNO 1722". Verankerde zandsteenbouw onder zadeldakje van kunstleien met aandaken. Korfboognis en vernieuwde binnenbekleding.

• CALDERON A. 1993: Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 357.
  • LAUWERS J. 1979: Peutie het vroegere kastelendorp, Vilvoorde, 33.