Boerenburgerhuis Tyboshof

Beschrijving

"Tyboshof", aan drie zijden ommuurd geheel, door jaarankers 1654 gedateerd. In kern traditioneel complex, oorspronkelijk bestaande uit een woning met rechts aansluitend een uitspringende schuur, waarvan het volume sterk wijzigde in het begin van de twintigste eeuw zoals blijkt uit de mutatieschetsen van het kadaster (1905); ze werd gesloopt in 1970 en de gerecupereerde steen werd aangewend voor de bouw van nieuwe woonvertrekken op dezelfde plaats; het uitzicht ervan sluit grosso modo aan bij dat van het hoofdgebouw; de poort van de voormalige schuur werd integraal bewaard, zie oude foto’s en hergebruikt als toegang in de omheiningsmuur; de rest van het gebouw werd tegelijkertijd gerestaureerd.

Tot op heden zijn er over deze historische hoeve nog maar weinig gegevens bekend. Volgens de overlevering zou het complex aanvankelijk als jachthuis behoord hebben bij het Rubenskasteel van Elewijt; documenten in het bezit van de Vilvoordse familie Campion zouden deze bewering staven.

Lage zandstenen omheiningsmuur met ezelsrug van Vlaamse pannen; centraal hoger opgetrokken gedeelte onder zadeldak met overluifelde rondboogpoort, afkomstig van de voormalige schuur en voorzien van imposten en sluitsteen onder geprofileerde waterlijst.

Haaks op de straat ingeplante woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Aan oostzijde verankerde, nagenoeg volledig bakstenen lijstgevel op gepikte zandstenen onderbouw; rechthoekige muuropeningen voorzien van gevarieerde zandstenen negblokken en houten kruiskozijnen als resultaat van negentiende- of twintigste-eeuwse aanpassingen, zie het verschil in materiaal en uitvoering evenals de bouwnaden. Eveneens gerestaureerd rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting met imposten; oudere foto’s van net vóór de Tweede Wereldoorlog tonen een rechthoekig deurtje met rondbogig bovenlicht voorzien van waaiervormige roeden. Bekronend, later ingebracht reliëf. Afgesnuite linkerhoek uitlopend op een trapgeveltje vermoedelijk als resultaat van een vroegere "restauratie". Linker zijtuitgevel van zandsteen gemarkeerd door de jaarankers 1654, bakstenen vlechtingen en een zandstenen aanbouwsel onder lessenaarsdak; rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting met sluitsteen, imposten en druiplijst en eenvoudige rechthoekige venstertjes onder houten latei. Achtergevel onderaan van zandsteen, bovenaan baksteen, gemarkeerd door steunberen en overwegend eenvoudige rechthoekige muuropeningen. De rechterzijgevel draagt nog sporen van het vroegere schuurgebint.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, dossier Tyboshof.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1905/55, 1971/16.