erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
7376
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7376

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van J.B. Arcaij-Steenackers, naar een ontwerp door de architect E.J. Tyck uit 1890. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. E.J. Tyck was in Antwerpen als architect actief vanaf de jaren 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Zijn belangrijkste werken waaronder het Gesticht Arthur Van Den Nest in de Blindestraat, realiseerde hij in de jaren 1900 voor het Bureel van Weldadigheid (huidige OCMW), in samenwerking met de architect Ferdinand Dermond.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een plint in arduin, wordt bekroond door een klassiek hoofdgestel, met schijfpanelen in het fries en een kroonlijst op consoles. Nadrukkelijk horizontaal geleed, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Diamantkoppen, Ionische en Korinthische pilasters markeren achtereenvolgens de registers, met een doorgetrokken balustrade op de bel-etage. De centrale balkons zijn dan weer onderling verbonden door zuiltjes. Het souterrain is verbouwd tot garage. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk zijn enkel de vensters bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#970.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7376 (Geraadpleegd op )