Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7376

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van J.B. Arcaij-Steenackers, naar een ontwerp door de architect E.J. Tyck uit 1890. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. E.J. Tyck was in Antwerpen als architect actief vanaf de jaren 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Zijn belangrijkste werken waaronder het Gesticht Arthur Van Den Nest in de Blindestraat, realiseerde hij in de jaren 1900 voor het Bureel van Weldadigheid (huidige OCMW), in samenwerking met de architect Ferdinand Dermond.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een plint in arduin, wordt bekroond door een klassiek hoofdgestel, met schijfpanelen in het fries en een kroonlijst op consoles. Nadrukkelijk horizontaal geleed, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Diamantkoppen, Ionische en Korinthische pilasters markeren achtereenvolgens de registers, met een doorgetrokken balustrade op de bel-etage. De centrale balkons zijn dan weer onderling verbonden door zuiltjes. Het souterrain is verbouwd tot garage. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk zijn enkel de vensters bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#970.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2013: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143935 (geraadpleegd op ).


Eclectisch burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond; eclectische stijl naar ontwerp van E.J. Tyck, van 1890. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel; plastisch uitgewerkt neoclassicistisch getint decor met diamantkoppen, pilasters met Ionisch en Korinthisch kapiteel en houten kroonlijst op consoles, alternerend met schijfpanelen in het fries, klossen en tandlijst. Markerende balkons van tweede en derde bouwlaag, onderling verbonden door Ionische zuilen. Rechthoekige muuropeningen. Souterrain verbouwd tot garage.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#970.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7376 (geraadpleegd op ).