Hoeve en café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerderij en café

Beschrijving

Gelgen aan de hoek met Hansveldpad. Voormalige boerderij, met losse bestanddelen, en café zogenaamd "In den Haze" (zie gevelopschrift), in kern minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw, thans uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Gekasseid erf aan straat deels afgesloten door hek aan pijlers en voorts omsloten door verbouwde bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken (golfplaten, kunstleien, pannen); ten westen, lange dwarsschuur; ten noorden, aangebouwde koeienstal; ten noordwesten op het achtererf, beschadigd losstaand tweeledig bakhuis.

Ten noordoosten, oorspronkelijk woonhuis (nok loodrecht op de straat) gewijzigd tot woning in L-vorm met voorgevel aan de straat. Boerenhuis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder wolfsdak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel met getrapte daklijst en gecementeerde plint. Groenbeluikte licht getoogde vensters op dorpels; houtwerk uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Interieur. Gelagzaal uit het eerste kwart van de 20ste eeuw deels bewaard; tochtportaal met beglaasde deur.

Ten noordoosten, in verlengde van woonhuis aangebouwde varkensstal.