Hoeve Borshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Borshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Naar verluidt zogenaamd "Borshof", verwijzend naar bijnaam van vroegere bewoners Bouwens. Achterin gelegen semigesloten hoeve met U-vormige aanleg aan gekasseid toegangspad. Jongere, aangepaste bedrijfsgebouwen met incorporatie van, mogelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw- of oudere, stal.

Bakstenen boerenburgerhuis van zes traveeën, verhoogd met halve bouwlaag, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), volgens kaartmateriaal en interieurelementen mogelijk deels opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met aanpassingen in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Naar het zuiden georiënteerde verankerde lijstgevel met gecementeerde grijsgeschilderde plint. Bedaking en kroonlijst vernieuwd volgens bouwnaden in de rechter zijgevel die ook wijzen op lichte verhoging. Erfdeur gevat in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en getande waterlijst. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels; vernieuwd houtwerk. Volledig onderkelderd met tongewelven en voorzien van afwateringssysteem, steekboogvensters en bakstenen keldertrap met kwartslag.

Interieur

Behouden samengestelde balklaag op uitgewerkte moerbalken. Inscriptie "b8II"(?) op moerbalk. Schouw met Lodewijk XVI-stucdecoratie op de bovenboezem en gemarmerde houten mantel; roodbetegelde vloer in "beste kamer". Dubbele haard met een in in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepaste zijde.

Ten westen, gewitte koeienstal met gewitte balklaag onder breed overstekend dak op schoren (pannen, vroeger stro).

Ten zuiden, combinatie langs- en dwarsschuur met nis in geveltop voorzien van Sint-Ursmarusbeeld met koe.

• Informatie verstrekt door Dhr. L. De Temmerman.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena