erfgoedobject

Huis De Wolf

bouwkundig element
ID
73790
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73790

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Wolf
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Wolf
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectisch herenhuis "Huis De Wolf" in 1876 in opdracht van dokter C. Le Coutre opgetrokken. Sinds 1949 staatseigendom en gebruikt door het gemeenschapsonderwijs. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rijkelijk uitgewerkte en bepleisterde lijstgevel op natuurstenen sokkel. Gevelordonnantie met neoclassicistische inslag en ornamentiek; twee registers afgelijnd door de puilijst en het hoofdgestel samengesteld uit houten kroonlijst op gesculpteerde uitgelengde modillons met ertussenin uitgewerkte panelen. Markante portiektravee met uitgewerkte pilasters, uitwaaierende schijnvoegen in de boogvelden en zwikken van de benedenverdieping; sluitstenen en gestileerde bladmotieven op de bovenverdieping. Bredere middentravee met korfboogvormige deur en bovenvenster; voorts rondboogvensters.

Vernieuwd houtwerk.

Interieur met klassieke dubbelhuisplattegrond. Centrale gang, waar voornaamste kamers en traphal op uitkomen, met natuurstenen opstaptreden en gestucte zoldering; sobere bordestrap. Marmeren schouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Achterin gelegen sterk verbouwd zogenaamd "Liberaal schooltje". In 1891 opgericht als liberaal kleuterschooltje, nu bergruimte van taverne zogenaamd "Poescafé" .

  • BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 48.
  • WERKGROEP OPEN MONUMENTEN BRAKEL, Schoolgebouwen in de Kasteelstraat te Nederbrakel, Brakel, 1995.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Wolf [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73790 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.