Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Onderkelderd herenhuis onder doorlopend schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Heden tweegezinswoning, in oorsprong enkelhuis (nummer 55) volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1875, circa 1888 vergroot met huidige nummer 53 en in het eerste kwart van de 20ste eeuw gesplitst in twee woningen.

Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel op natuurstenen plint met pui met afgevlakte bossage; borstwering door natuurstenen pui- en cordonlijst begrensd; hoofdgestel met verdiepte panelen en geprofileerde waterlijst en overstekende kroonlijst op modillons. Licht getoogde respectievelijk beluikte en omlijste vensters op doorlopende dorpels. Vernieuwd houtwerk.

Nummer 53. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen van 1888. In 1914 ten noordoosten vergroot met lager gebouwtje, gewijzigd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Interieur met elementen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Nummer 55. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met licht uitspringende zijtravee. Licht getoogde poort gevat in een arduinen omlijsting op neuten; schrijnwerk en gesmeed ijzeren waaier in eclectische stijl in het bovenlicht. Zuidwestgevel vermoedelijk bij laatste aanpassing in het eerste kwart van de 20ste eeuw beraapt; het groot rondboogvormig venster met ijzeren roedeverdeling situeert het trappenhuis.

Ten westen, bakstenen schuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw met klimmende tandlijst onder zadeldak (geglazuurde pannen, nok loodrecht op de straat), inmiddels verbouwd tot garage. Rechts, doorgang naar Sint-Pieterswijk (sociale woonwijk).