erfgoedobject

Hoekhuis met Walvisstraat

bouwkundig element
ID
7381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7381

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opvallend hoekhuis met de Walvisstraat in neo-Vlaamserenaissance-stijl, samen met de aansluitende huizenrij in de Walvisstraat, in 1892 ontworpen door architect Ernest Dieltiëns in opdracht van de de weduwe Douairière André Nottebohm.

Het hoekpand heeft een lijst- en een topgevel, respectievelijk van vier en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok haaks op Walvisstraat), en een aansluitende ingangstravee van één bouwlaag naast de tuinmuur zijde Nottebohmstraat.

De oorspronkelijke schijnbossage van de begane grond en de bepleistering van de bovenbouw werden grotendeels verwijderd.

Gevel aan Nottebohmstraat met monumentale dakkapel in entablement met zijvoluten en topstuk; ingang onder zware gekorniste waterlijst met wangvormige consoles en topstuk met fronton. Gevel aan Walvisstraat met in- en uitgezwenkte top verlevendigd met gekorniste lijsten, obelisken en siervazen, gekoppelde bel-etagevensters met Dorische deelzuilen en loggia in top.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 1306.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Eenheidsbebouwing van Ernest Dieltiëns

  • Is deel van
    Nottebohmstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met Walvisstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.