erfgoedobject

Beluik met elf arbeidershuizen

bouwkundig element
ID
7382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7382
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Beluik met elf arbeidershuizen volgens de bouwaanvraag uit 1900 in opdracht van Emile Loons opgetrokken in 1901, ter vervanging van een bouwvallig beluik uit met midden van de 19de eeuw. Van een oorspronkelijk geplande paardenstal werd uiteindelijk afgezien. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Bouwheer Loons had in 1896 op het aanpalende perceel een inpandige feestzaal laten optrekken door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken, die in 1938 plaats maakte voor de bioscoop Cinema Festa. Het beluik is vermoedelijk omstreeks 1985 gesloopt.

Via een smalle doorgang verbonden met de straat, bestaat het beluik uit twee parallelle L-vormige blokken van respectievelijk vijf en zes volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen. Deze zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig, door ijzeren hekwerk afgesloten tuintje, met in het midden de pomp. In een centrale loggia op de begane grond van één van beide blokken zijn de gemeenschappelijke toiletten ondergebracht.

De enkelhuizen met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvatten twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Lijstgevels uit rode baksteenbouw geaccentueerd door speklagen, op een hoge beschilderde plint. De opstand bestaat telkens uit een smalle inkomtravee met een lage deur en traplicht, en een brede flankerende travee met grote vensters. Getoogde muuropeningen van verschillende grootte met ontlastingsbogen in rollagen, op de begane grond geaccentueerd door een omlopende bakstenen lijst. De deuren hebben dagkanten van beschilderde hardsteen, de vensters beschilderde aanzetstenen boven een hardstenen lekdrempel en een bakstenen onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met kleurrijke tegelfriezen in de casementen en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1900#1308.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beluik met elf arbeidershuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7382 (Geraadpleegd op )