Herberg de Coornblomme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg de Coornblomme

Beschrijving

Brood-Banket Van Der Linden, voormalige herberg zogenaamd "In de Koornbloem bij Fr.Van De Weghe", voorheen "De Coornblomme". Tot 1838 eveneens vergaderruimte van gemeenteraad. In kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder (zie huiskelders met tongewelven, vlechtingen in verlaagd aandak van linker zijpuntgevel). Huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (geglazuurde pannen) met houten kroonlijst, recent gesplitst in woon- en werkgedeelte. In de tweede helft van de 19de eeuw beraapte gevel; in 1944 worden naar verluidt het interieur en houtwerk gewijzigd, de gevel betegeld en het linker gedeelte verbouwd tot winkelpui met centrale deur, naar van 1940 daterende plannen van architect R. De Roose.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos bouwvergunningen plannen.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 1221.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. 727, 796.
  • BAGUET P., Enkele wetenswaardigheden en veronderstellingen omtrent "St.-Eligius te Nederbrakel", in Triverius, XXVIII, 3, 1998, p. 15-17.