erfgoedobject

Betalende Lagere Meisjesschool

bouwkundig element
ID: 7384   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7384

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schoolgebouw gelegen op hoek Delinstraat, ondergebracht in voormalige patriciërswoning uit derde kwart 19de eeuw. In 1881-83 werden een veranda, een galerij en een achtergebouw met tekenklas toegevoegd alsook een woning voor onderwijzeres aan de Delinstraat, alles onder leiding van stadsarchitect G. Royers.

Voorgebouw in Louis-Philippestijl van derde kwart 19de eeuw; dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen met mezzanino onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat); bepleisterde, witgeschilderde lijstgevel op hoge sokkel van arduin, typisch paneel- en lijstwerk en gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Derde travee met verhoogd deurrisalitiet; rondboogpoort in klassiek entablement met rankwerk in de zwikken en paneel met inscriptie "Voor onze Volkskinderen"; bel-etagevenster in brede omlijsting met voluten, waterlijst en stadswapen; halfrond mezzaninovenster met waaiervormige roedeverdeling onder puntig verhoogde kroonlijst.

Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting met bladwerksleutel; langwerpige mezzaninovenstertjes met gelijkaardige versiering aan de vier zijden. Achtergevel met pilasters en sierbanden, voorafgegaan door lagere uitbouw met brede arduinen trap en dakterras met opengewerkte leuning. Aanleunende beglaasde galerij op gietijzeren zuiltjes.

Voormalige woning voor onderwijzeres van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen met mezzanino, in strakke neoclassicistische stijl van vierde kwart 19de eeuw; markerende puilijst, kordons, schijnvoegen, rechthoekige vensters; gevel aan de Delinstraat met accent op middenrisaliet met bel-etagebalkon; deur verbouwd tot venster. Haaks beschilderd bakstenen achtergebouw met sierankers, tandlijsten, segmentboogvensters.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Antwerpen, Offerandestraat.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Betalende Lagere Meisjesschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7384 (Geraadpleegd op 14-10-2019)