Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, volgens Poppkaart (derde kwart van de 19de eeuw) minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; voormalig enkelhuis met licht verhoogde begane grond, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), voorheen gebruikt als postkantoor en later omgevormd tot apotheek. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint, afgelijnd met hoekblokken. Puilijst en bekronend hoofdgestel met spiegels boven waterlijst met idem motief; houten kroonlijst. Naar boven toe verkleinende rechthoekige vensters gevat in geprofileerde omlijsting, versierd met bladvormige sluitsteen; dorpels op consoles met bloemversiering op de derde bouwlaag. Vernieuwd houtwerk. Winkelpui met rondbogen sinds verbouwing uit het vierde kwart van de 20ste eeuw, inmiddels andermaal verbouwd tot rechthoekige vensteropeningen. Nummer 2 uitgebreid met nummer 4 dat eertijds één geheel vormde met nummer 6.

Nummer 4-6 (erachter). Bakstenen tuinpaviljoen in tuin van voormalig herenhuis volgens Poppkaart (derde kwart van de 19de eeuw) minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; voorheen ingericht als apotheek, heden volledig verbouwd en opgesplitst in twee winkelpanden. Tuinpaviljoen: voorpuntgevel met rechthoekige deur onder kroonlijst en gedeeld oculus, geflankeerd door twee blinde nissen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • MAROYE M., Historiek van de post te Brakel, in Triverius, XXIX, 2, 1999, p. 5-18.