L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin. In kern deel van groter geheel, volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Volgens kadaster en Provinciaal archief, achterbouw in 1857 ingericht als zoutbedrijf door eigenaar H. Bernaeyge; in de tweede helft van de 19de eeuw diverse malen verbouwd en opgesplitst in twee woningen.
Achteruitspringend onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Lijstgevel met houten kroonlijst en modillons op natuurstenen plint. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag. Verwerking van hardsteen voor de lekdrempels en de vlakke, rechthoekige deuromlijsting op neuten. Vernieuwde paneeldeur met waaier uit de tweede helft van de 18de eeuw en puttohoofdje met voluten in bovenlicht; mooie beltrekker. Houtwerk van licht getoogde vensters vernieuwd. Bepleisterde en geschilderde achtergevel met aanbouw op de begane grond.
Interieur
Straatvleugel met dubbelhuisindeling met gestucte zolderingen met kooflijsten, brede paneeldeuren en ingelaten sloten, marmeren schouwmantels onder andere in neorococostijl wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, in salons aan weerszij van centrale gang; ten einde links kwartslagtrap in eclectische stijl. Meerdelige huiskelder met tongewelven, interessante boterbewaarplaats en afwateringssysteem.
Ten oosten, onderkelderd bijgebouw van tweeënhalve bouwlaag omgebouwd tot woongedeelte, in de tweede helft van de 20ste eeuw verfraaid met erker; naar verluidt beeld van Heilige Margaretha in gevelnis; vroegere stal met rest van samengestelde balklaag, moerbalk en overhoekse kinderbalken.
Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1221; Provinciaal archief (1851-1870), nummer 1580.
Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 727, 796.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)