Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis, naar verluidt gebouwd als hoeve en dokterswoning circa 1793 in opdracht van dokter S. Van Den Dooren, volgens kadasterarchief volume gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw met vergroting zijvleugels en zuidhoek van achterbouw + wellicht toevoeging huidige gevelbekleding.

Koetshuis aan straatkant afgebroken en vervangen door lage muur met poort aan gemetste hekpijlers. Dubbelhuis van twee bouwlagen op U-vormige plattegrond; drie middentraveeën onder schilddak met dakkappel onder driehoekig fronton (kunstleien, nok parallel aan de straat) gevat tussen zijvleugels van één travee onder aansluitende, afgewolfde bedaking (kunstleien, nok loodrecht op de straat). Verankerde gecementeerde en geschilderde lijstgevel op plint van imitatiebreuksteen. Aflijnende hoekblokken en omlopende houten kroon- en tandlijst boven de spiegels met noppen van het hoofdgestel. Centrale vleugeldeur, met fraaie waaier met puttohoofdje in bovenlicht (zie Neerstaat nummer 24), gevat in een vlakke natuurstenen omlijsting met gestrekte waterlijst. Licht getoogde vensters met diamantsluitsteen en lekdrempels; op de bovenverdieping rustend op consooltjes; vernieuwde ramen.

Interieur. Toegang via rechthoekige monumentale hal waarop salon met bepleisterde moerbalken, tweede helft van de 19de eeuw (?)-marmeren schouw met gestucte boezem met Lodewijk XVI-decoratie, én rode tegels op uitkomt; voorts bordestrap met gesculpteerde trappaal in linker hoek van inkomhal.

In achtertuin leegstaande wasserijgebouwen wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw met zaagdaken en één schoorsteen.