erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
73854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis, naar verluidt gebouwd als hoeve en dokterswoning circa 1793 in opdracht van dokter S. Van Den Dooren, volgens kadasterarchief volume gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw met vergroting zijvleugels en zuidhoek van achterbouw + wellicht toevoeging huidige gevelbekleding.

Koetshuis aan straatkant afgebroken en vervangen door lage muur met poort aan gemetste hekpijlers. Dubbelhuis van twee bouwlagen op U-vormige plattegrond; drie middentraveeën onder schilddak met dakkappel onder driehoekig fronton (kunstleien, nok parallel aan de straat) gevat tussen zijvleugels van één travee onder aansluitende, afgewolfde bedaking (kunstleien, nok loodrecht op de straat). Verankerde gecementeerde en geschilderde lijstgevel op plint van imitatiebreuksteen. Aflijnende hoekblokken en omlopende houten kroon- en tandlijst boven de spiegels met noppen van het hoofdgestel. Centrale vleugeldeur, met fraaie waaier met puttohoofdje in bovenlicht (zie Neerstaat nummer 24), gevat in een vlakke natuurstenen omlijsting met gestrekte waterlijst. Licht getoogde vensters met diamantsluitsteen en lekdrempels; op de bovenverdieping rustend op consooltjes; vernieuwde ramen.

Interieur. Toegang via rechthoekige monumentale hal waarop salon met bepleisterde moerbalken, tweede helft van de 19de eeuw (?)-marmeren schouw met gestucte boezem met Lodewijk XVI-decoratie, én rode tegels op uitkomt; voorts bordestrap met gesculpteerde trappaal in linker hoek van inkomhal.

In achtertuin leegstaande wasserijgebouwen wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw met zaagdaken en één schoorsteen.


Bron: LANCLUS K. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.