Herenhuis met landschapstuin

Beschrijving

Monumentaal herenhuis volgens mondelinge overlevering opklimmend tot de 17de eeuw. Volgens figuratieve kaarten minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; zie kadasterarchief verbouwd en verlengd in noordoostelijke richting in de tweede helft van de 19de eeuw, gevelbekleding aangepast in de loop van de 20ste eeuw.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en zes traveeën + rechts poorttravee onder schilddak (pannen). In het eerste kwart van de 20ste eeuw, volgens prentbriefkaarten halve bouwlaag aan straatzijde gedicht en straatgevel voorzien van cementbepleistering, balkon en extra venster rechts op bovenverdieping. Verankerde lijstgevel op arduinen plint. Uitgewerkte cementbepleistering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met schijnvoegen en vlakken met uitgespaarde hoeken in hoofdgestel en borstwering; houten kroon- en tandlijst op klossen. Poorttravee met imitatiebossage en gekoppelde vensters. Omlijste rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels; schuiframen en rolluiken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw op de licht verhoogde begane grond. Verdiepte rechthoekige deur versierd met getande latei en neoclassicistische motieven; vlakke omlijsting verfraaid met drie rozetten; karakteristieke beltrekker. Balusterbalkon op zware consoles voor deurvenster. Achtergevel verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Vernieuwd parement: baksteen op de met een driezijdige bow window uitgebreide begane grond, pseudovakwerk op de bovenverdieping. Achterdeur met glas in lood in het bovenlicht boven luifel; recentere keukenuitbouw. Poort met geprofileerde naald en gesmeed ijzeren empiremotieven in de bovenlichten.

Pseudovakwerk hernomen in tuinpaviljoen met pergola op zuilen, mogelijk verbouwing van paviljoen in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelijkaardig tuinhuisje. Prachtig aangelegde landschapstuin onder meer vijvertje, parterre en beelden; eertijds in verbinding met Gauwstraat nummer 15.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1221.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 796.