Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Eclectisch breedhuis van twee bouwlagen, vier traveeën + links twee poorttraveeën onder complexe bedaking (kunstleien) daterend uit begin 20ste eeuw met latere verbouwingen. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen voor de sokkel, speklagen, hoekstenen, negblokken, aanzet-, boog- en sluitstenen. Huidige gevelordonnantie bepaald door de rechter tuitgevel en de twee linker traveeën resulterend van de aanpassing waarvoor bouwplan in 1929: vergroting (ook zie bouwnaad) van het oorspronkelijke enkelhuis met twee traveeën en een terras op de bovenverdieping en aansluitende poorttravee, waaraan recent een garage is toegevoegd. Tuitgevel gemarkeerd door brede getoogde vensters, op de bovenverdieping voorzien van een balkon met ijzeren hek. Getoogde deur in de huidige middentravee. Gelijksoortige vensters in de linker travee. Luifel van terras opgevangen door kraagstukken aansluitend bij de gekoppelde pijlers op hoge sokkel en met tussenliggend ijzeren hek. Gedenksteen aan straatgevel "HIER LEEFDE, WERKTE EN OVERLEED THEO BRAKELS (NOTARIS JOZEF DE WAEGENAERE) 1874-1963 GESCHIED- EN TONEELSCHRIJVER, DICHTER, KOMPONIST EN SCHILDER - TRIVERIUSGENOOTSCHAP BRAKEL - 3/7/1988". Gecementeerde zijgevel.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos plannen 1929-1933.