Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, aan het einde van een doodlopende straat, vlakbij drassig grondgebied bij de Dorenbosbeek, volgens figuratieve kaart minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gebetonneerd erf, aan straatzijde afgesloten door muur met lage aanbouwtjes.

Achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), volgens structurele en typologische elementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; onderkelderde opkamer ter hoogte van de vijfde en zesde travee Verankerde gewitte lijstgevel met hangende dakgoot en tand- en overhoekse lijst. Gecementeerde en bruingeschilderde plint, volgens sporen eertijds gepikt. Licht getoogde vensters op tegeldorpels; bruin-witgeschilderde luiken. Dito erfdeur gevat in gesinterde bakstenen omlijsting op oren verfraaid met gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en rode baksteendecoratie. Mooie ronde deurknop (zie Geraardsbergsestraat nummer 20). Zuidgevel voorzien van steekboogvensters met waterlijst.

Interieur. Drie naast elkaar liggende kamers met centraal de "beste kamer" met tochtportaal, samengestelde balklaag met moerbalk en overhoekse kinderbalken (zie Neerstraat nummer 24), Vlaamse schouw met gesinterde baksteenmantel en houten haardlijst geflankeerd door twee maziergaten, kelderdeur met gordijnboogversiering. Ten noorden, een betegelde opkamer boven twee parallelle en met elkaar verbonden overwelfde huiskelders.

Ten noorden, aangebouwde paardenstal in combinatie steenbouw met geveltop in houtbouw met lemen vullingen, aan buitenzijde voorzien van houten nokbebording.

Ten zuiden, bakstenen dwarsschuur met beborde zijpuntgevels onder wolfsdak (pannen, nok loodrecht op de straat), verbouwd tot woonhuis.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 796.