• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met art-decogevel van 1928, naar ontwerp van architect De Pessemier (Nederbrakel). In kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw (zie kadasterarchief). Breedhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder snijdende schild- en zadeldaken (leien). Links dieperliggende, tot poorttravee met balustrade verbouwde brandgang. Gecementeerde lijstgevel met hardstenen plint, geleed door geprofileerde pui- en waterlijst. Borstwering afgewerkt met spiegels en guirlandes en hoofdgestel met consoles. Rechthoekige vensters gevat in een afgevlakte bossage op de benedenverdieping en omlijsting met oren en blad- en dropmotief op de bovenverd. Boogveld boven drielicht versierd met medaillon en druivenranken. Centrale beglaasde deur met sierlijke tracering, initialen "F.B" en plaatje met vermelding van atelier (...) DEVREES, RUE DU CANAL 32, COURTRAI.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos plannen 1929-1933.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena