Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie burgerhuizen (nok parallel aan de straat) van twee bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in eclectische en historiserende stijl.

Nummer 33. Enkelhuis met parement van gele baksteen naar ontwerp van "R. Neybergh Architecte Laeken" (zie gevelsteen) volgens bouwplan van 1912; decoratief gebruik van oranje baksteen voor muurbanden, korf- en rondbogen van de al dan niet gekoppelde vensters. Middenrisaliet met getraliede kelderopening in arduinen sokkel; gekorniste daklijst op modillons onder mansardedak (kunstleien) met dakvenster en zinken oeil-de-boeuf in plaats van ontworpen dakkapel. Verdiepte rondboogdeur met bovenlicht en gesmeed deurlicht. Behouden houtwerk.

Nummer 35. Bakstenen enkelhuis van twee traveeën onder mansardedak (kunstleien) volgens bouwplan van 1912. Deurtravee met aflijnende hoekblokken uitlopend in een trapgevel op schouderstukken en consoles. IJzeren nokbekroning, zie bouwplan, verdwenen. Gekleurde steen, sierankers en tegeltableaus in hoofdgestel als geveldecoratie. Spiegelboogvormige enkele en dubbele vensters gevat in een korfboog met blind boogveld. Twee dito deuren met bovenlicht; origineel houtwerk.

Nummer 37. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (leien). Lijstgevel van rode baksteen verfraaid met pseudospeklagen; gefrijnde arduinen plint met ovale kelderopeningen. Rechter zijrisaliet uitlopend in een puntgevel op schouderstukken en consoles. Rechthoekige vensters met natuurstenen latei, dorpel en hoekblokken onder korfboogvormig blind boogveld. Fraaie voetenschraper naast deurportiek.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos 1862-1922.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena