Brouwerij Derby met brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Derby" door F. De Clooter, brouwer-maalder, volgens kadastergegevens circa 1898 opgericht.

Nummer 40. Brouwerswoning in 1905 met twee traveeën vergroot en mogelijk voorzien van huidige geveldecoratie (zie bouwnaad, verankering, aanpassing drempels). Initialen "DCN" in wapenschild met brouwersattributen boven poort, zouden verwijzen naar de eerste eigenaars De Clooter-Neybergh. In het tweede kwart van de 20ste eeuw achterzijde uitgebreid met bow window.

Beeldbepalend onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en gedeeltelijk verankerde lijstgevel met poort in de uiterst rechtse travee. Aflijnende pseudohoekblokken, belijnende puilijst en houten kroonlijst op uitgelengde modillons boven het hoofdgestel met rozetten in omlijste spiegels.

Verhoogde begane grond. Geprofileerde licht getoogde vensters versierd met dropmotief en siersluitsteen met vrouwenhoofdje. Vernieuwd houtwerk. Steekboogpoort met waterlijst, geflankeerd door twee schamppalen; art-decosmeedwerk in de poort. Beraapte, verankerde achtergevel met dito korfboogpoort. Klein radvenster op de bovenverdieping verlicht de traphal.

Interieur. Links van overzolderde doorrit, beglaasde rondboogvormige deur gevat in gestucte omlijsting toegang tot hoger gelegen centrale hal met salons aan weerszij en ten einde wenteltrap met fraaie trappaal.

Nummer 38. Bedrijfspand oorspronkelijk van één bouwlaag in het tweede kwart van de 20ste eeuw verhoogd, gecementeerd, brandgang geïncorporeerd én aan tuinzijde uitgebreid. Tot jaren 1960 brouwerij, vervolgens tot 1996 zogenaamd "bieruitzetterij Frans Delbeek".

Gecementeerde lijstgevel met opschrift "BRASSERIE"; horizontaliserende cordonlijsten. Steekboogvensters gevat in geprofileerde omlijsting. Goed bewaard laadluik met overstekend zadeldak en gesmeed ijzeren balkon.

• Mevr. Caeckebeke, privé-archief.