erfgoedobject

Villa in cottagestijl

bouwkundig element
ID
73889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73889

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villaatje in cottagestijl ontworpen in 1928 (zie bouwplan). Omringende tuin afgesloten door gesmeed hekwerk aan betonnen pijlers. Breedhuis van twee bouwlagen onder overstekende snijdende schild- en zadeldaken (pannen) met houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Lijstgevels opgetrokken uit roodgeschilderde baksteen op de beneden- en imitatievakwerk op de bovenverdieping. Rechter travee van de voorgevel uitlopend op een puntgevel met oculus in de top; voorts bow window met aansluitend balkon voor de rondbogige vensterdeur van de bovenverdieping. Opvallende deurportiek op pijlers met rechthoekige deur; dito vensters met vernieuwd houtwerk. Uitspringende verbouwde puntgevel in de linker zijgevel.

  • Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos plannen 1929-1933.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Het gesmeed hekwerk aan betonnen pijlers, die de voortuin afsloot, is verdwenen.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa in cottagestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73889 (Geraadpleegd op )