Toeppark

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Brakel
Deelgemeente Nederbrakel
Straat Toepkapelstraat
Locatie Toepkapelstraat 11, Brakel (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brakel (adrescontroles: 07-05-2008 - 09-05-2008).
  • Inventarisatie Brakel (geografische inventarisatie: 01-04-1999 - 31-08-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Toeppark

Deze vaststelling is geldig sinds 05-10-2009. (Vaststellingsbesluit)

Beschrijving

Afgesloten parkdomein van circa 28 hectare op heuvelflank zogenaamd "Toeppark", in opdracht van F. Hoebeke aangelegd om de zuiverheid van het bronwater van de Top Bronnen te verzekeren, palend aan domein van "Kasteel van de Top Bronnen" en gelijknamig bijhorend bedrijf. Thans beheerd door Inexco-nv.

Engelse landschapstuin met typische pittoreske aanleg, met veelheid aan boomsoorten onder andere coniferen, rode, groene en treurbeuk, verspreide chalets, betonnen Onze-Lieve-Vrouwekapelletje en wandelwegen, grillige vijvers als waterreservoir. In gezichtsveld van jachtpaviljoen opmerkelijke betonnen kunstmatige grot, met benadrukte horizontale gelaagdheid, ontworpen als symbool van ontspringende bron.

Ten westen van houten poorttoegang met uitzicht op de vallei, het voormalig jachtpaviljoen in art-nouveaustijl uit 1907, vervolgens boswachtershuisje, thans grondig aangepast en gebruikt als ontvangstruimte voor groepen. Eertijds tesamen met afgebroken pendant gebouwd in functie van gepland maar niet gerealiseerd kuuroord. Bakstenen gebouwtje met gevelbreed terras onder uitgelengd schilddak, bereikbaar via houten trap. Klokkenstoel met windwijzer. Jagerskamer in zogenaamde "Vlaamse stijl".

Parallel aan de straat, geelbakstenen monumentje onder plat dak boven eerste en inmiddels uitgedroogde bron. Bronzen borstbeeld van stichter François Hoebeke naar ontwerp van P. Galle uit 1909 stond aan voorgevel, inmiddels verplaatst.

  • DE PESSEMIER P., Naar de oorsprong van de Top Bronnen, in Triverius, XVI, 1, 1986, p. 7-29.
  • DE PESSEMIER P., Over de aanvangsdatum van het industrieel bottelen van bronwater in Nederbrakel , in Triverius, XVI, 2, 1986, p. 13-21.
  • DE PESSEMIER P., Het Top-domein, in De woonstede door de eeuwen heen, LXVIII, 4, 1985, p. 38-57.
  • WERKGROEP OPEN MONUMENTEN BRAKEL, Zorg en zin voor kleur te Brakel, Brakel, 1996.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Toepkapelstraat

Toepkapelstraat (Brakel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.