erfgoedobject

Toeppark

bouwkundig element
ID
73891
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73891

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Toeppark
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Afgesloten parkdomein van circa 28 hectare op heuvelflank zogenaamd "Toeppark", in opdracht van F. Hoebeke aangelegd om de zuiverheid van het bronwater van de Top Bronnen te verzekeren, palend aan domein van "Kasteel van de Top Bronnen" en gelijknamig bijhorend bedrijf. Nu beheerd door Inexco-nv.

Engelse landschapstuin met typische pittoreske aanleg, met veelheid aan boomsoorten onder andere coniferen, rode, groene en treurbeuk, verspreide chalets, betonnen Onze-Lieve-Vrouwekapelletje en wandelwegen, grillige vijvers als waterreservoir. In gezichtsveld van jachtpaviljoen opmerkelijke betonnen kunstmatige grot, met benadrukte horizontale gelaagdheid, ontworpen als symbool van ontspringende bron.

Ten westen van houten poorttoegang met uitzicht op de vallei, het voormalig jachtpaviljoen in art-nouveaustijl uit 1907, vervolgens boswachtershuisje, nu grondig aangepast en gebruikt als ontvangstruimte voor groepen. Eertijds samen met afgebroken pendant gebouwd in functie van gepland maar niet gerealiseerd kuuroord. Bakstenen gebouwtje met gevelbreed terras onder uitgelengd schilddak, bereikbaar via houten trap. Klokkenstoel met windwijzer. Jagerskamer in zogenaamde "Vlaamse stijl".

Parallel aan de straat, geelbakstenen monumentje onder plat dak boven eerste en inmiddels uitgedroogde bron. Bronzen borstbeeld van stichter François Hoebeke naar ontwerp van P. Galle uit 1909 stond aan voorgevel, inmiddels verplaatst.

 • DE PESSEMIER P., Naar de oorsprong van de Top Bronnen, in Triverius, XVI, 1, 1986, p. 7-29.
 • DE PESSEMIER P., Over de aanvangsdatum van het industrieel bottelen van bronwater in Nederbrakel , in Triverius, XVI, 2, 1986, p. 13-21.
 • DE PESSEMIER P., Het Top-domein, in De woonstede door de eeuwen heen, LXVIII, 4, 1985, p. 38-57.
 • WERKGROEP OPEN MONUMENTEN BRAKEL, Zorg en zin voor kleur te Brakel, Brakel, 1996.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Kasteeldomein van de Top Bronnen

 • Is deel van
  Toepkapelstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Toeppark [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73891 (Geraadpleegd op )