erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 739   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/739

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met ordonnantie: stal-schuur-woonhuis. Een verschillend aantal traveeën in de voor- en achtergevel (vijf en zeven), en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Overpleisterd stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Ankerbalkgebint. Onderkelderde opkamer in de twee linkse traveeën van de achtergevel. De rechter travee werd recent in baksteen versteend. Aanbouwsel onder lessenaarsdak, rechts. Rechthoekige muuropeningen in het oorspronkelijke gedeelte: twee vensters, een woonhuisdeur, een staldeur en een lage schuurpoort; kleinen vensters en een deur in de achtergevel.

Traditionele indeling, met de schouw tussen de twee kamers.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/739 (Geraadpleegd op 20-02-2020)