erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
73925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73925

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Alleenstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met voortuintje en diepe ommuurde achtertuin; schuin ingeplant tegenover de voorgevel van de Sint-Mariekerk. In 1856 als schenking aanvaard om sindsdien als pastorie te dienen, heden jeugdverenigingslokaal. Dubbelhuis van zes traveeën en wellicht aanvankelijk één bouwlaag minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, vermoedelijk echter nog uit de tweede helft van de 18de eeuw en waarschijnlijk in het derde kwart van de 19de eeuw vergroot met bovenverdieping, zie onder meer verschillend venstertype per verdieping; schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Binnenshuis voornamelijk op verhoogde begane grond in de loop van de 20ste eeuw herhaaldelijk aangepast met behoud van vroegere indeling. Verankerde baksteenbouw; verwerking van hardsteen en rechthoekige muuropeningen op begane grond. Gewitte voorgevel met op verhoogde begane grond vensters gevat in hardstenen omlijstingen met sponning en onder ontlastingsboog; groen- en witgeschilderde vensterluiken; hardstenen deurstoep met 3 treden. Achtergevel met getraliede benedenvensters, hardstenen onder- en bovendorpel en gecementeerde vensterstijlen. Oculus in gesinterde bakstenen omlijsting tussen twee benedenvensters. Beide achterdeuren omlijst met hardsteen, één ervan met geometriserende ijzeren roedeverdeling in het bovenlicht. Getoogde bovenvensters op hardstenen lekdrempel. Alle vensters heden met kunststoframen. Omlopende groengeschilderde houten kroonlijst op modillons, achtergevel echter met hanggoot.

Twee parallelle overwelfde huiskelders; bronput in kelderhoek; keldertrap met hardstenen treden; in wand van kelderdeur sporen van vroegere zoldertrap. Binnendeuren en enkele eenvoudige marmeren schouwmantels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Zoldergebint met telmerken.

Voortuin heden met lage bakstenen afsluiting; voorheen volgens oude prentkaart hogere bakstenen tuinmuur deels met hekwerk en voetgangershek in de as van de voordeur.

Midden tegen de bakstenen achtertuinmuur: eenvoudig rechthoekig tuinpaviljoen met bakstenen zijwanden en leien zadeldak; open voorzijde met beborde puntgeveltop.

  • DEVOS P. met medewerking van BAUTERS L. en VAN DURME L., De Sinte-Mariekerk van Everbeek, verborgen rijkdom in de Vlaamse Ardennen, Gent, 1998, p. 22-23.

Bron: LANCLUS K. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73925 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.