Sint-Jozefskapel met linden

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Wegkapel aan de rand van Hayesbos, gelegen onder hoge linden. Rechthoekige bakstenen wegkapel op sokkel, uit de tweede helft van de 19de eeuw (aangegeven op topografische kaart van 1884). Pannen zadeldak met decoratief ijzeren kruis, deels overgroeid door klimop; dakoverstek met decoratief uitgesneden groengeschilderde dakrand. Rondboog in voorpuntgevel tussen pilasters met geprofileerd kapiteel van gesinterde baksteen en onder drielobbig spaarveld afgelijnd door gesinterde baksteen. Smal gebogen paneel op boog met geschilderd opschrift: "H. Jozef Patroon Der Goede Dood B.V.O.". Toegang afgesloten door smeedijzeren hek; ernaast gleuf van offerbus. Blauwgeschilderd bepleisterd tongewelf. Wit- en blauwgeschilderd houten altaar met brede getrapte beeldensokkel; midden gepolychromeerd beeld van de Heilige Jozef op sterfbed met zegenende Christus; links Onze-Lieve-Vrouwebeeld; diverse andere kleine heiligenbeelden onder meer van: Heilige Familie, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilig Hartbuste; twee kleine knielende engelenbeeldjes.