Geheel van drie burgerhuizen in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in Louis-Philippestijl, te dateren in de vroege jaren 1860. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De panden werden in twee fasen gesloopt, nummer 34 omstreeks 1983 en nummers 30-32 omstreeks 2007, voor de uitbreiding van de Zoo over de volledige pare zijde van de Ommeganckstraat.

Rijwoningen met enkelhuisopstand van drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Het hoger opgetrokken middenpand van vier traveeën heeft een bijkomend souterrain, de oorspronkelijk lagere zijpanden tellen drie traveeën. Van het linker pand (nummer 34) werd de tweede verdieping in 1890 in opdracht van H. Fierens verhoogd, door de aannemers Gebroeders Taeymans uit de Greinstraat.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema. Daarbij onderscheidt het voorname middenpand zich op de bel-etage door een twee traveeën breed balkon met bewerkte voluutconsoles en een ijzeren borstwering tussen hoekpostamenten, doorgetrokken in de gekorniste puilijst. Registers van rechthoekige muuropeningen met geprofileerde dagkanten op de begane grond en lage tweede verdieping van de drie panden. De bel-etage wordt telkens geaccentueerd door vlak omlijste rondboogvensters met een rolwerksleutel, in de balkontraveeën van het middenpand verrijkt met putti. Vernieuwde kroonlijsten.