erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning De Scheven Hoek

bouwkundig element
ID
73930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73930

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd De scheven hoek, gelegen in Hayesbos in de hoek gevormd door twee bospaden aan het doodlopende gekasseide eind van de straat. Voormalig boerenarbeiderswoning en naar verluidt ook boswachtershuis, deels opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, aangepast en uitgebreid in het vierde kwart van de 19de eeuw. Boerenhuis met respectievelijk ten noordoosten en ten zuidwesten: loodrecht aangebouwde schuur en dito paardenstal, onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte gevels van deels in baksteen versteende hout- en leembouw; resten daarvan vooral in schuur en vroegere paardenstal; ook sporen in achtergevel van woning zoals wand van oorspronkelijke achterdeuropening. In een recente periode woning en bijgebouwen binnenin meermaals aangepast. Bakstenen erfgevel afgelijnd door baksteenfries. Achtergevel (straatkant) met opkamervensters in gevel met stijlen en dakoverstek op schoren. Huiskelder met tongewelf.

Overdekte steenput met pannen zadeldakje nabij de erfdeur.

In de zuidoostelijke erfhoek, tweeledig gewit bakhuis; nog deels van hout- en leembouw met pannen zadeldak. Rechthoekige deur en vensters met houten tralies in lemen wand van twee traveeën.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Everbeek

  • Is deel van
    Hayesbos en Verrebeekvallei

  • Is gerelateerd aan
    Kaphaag van haagbeuk bij voormalig erf


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning De Scheven Hoek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.