erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 73935   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73935

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Opvallend burgerhuis landschappelijk fraai gelegen, namelijk achterin aan een voetweg van Hemelrijk naar Terbeken; voorgevel met uitzicht op de resten van de vroeger bijbehorende windmolen zogenaamd "Kapellekoutermolen". Vanaf 1873 molenaarshuis van de familie Vandenhaute, eigenaar van de Kapellekoutermolen. Woning deels echter teruggaand op een ouder huis van één bouwlaag vermoedelijk uit het de eerste helft van de 19de eeuw, verhoogd en aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw (?); bedrijfsgebouwen toegevoegd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien). Horizontaliserende gecementeerde lijstgevel. Benedenverdieping in afgevlakte imitatie-bossage. Rechthoekige voordeur en beluikte rechthoekige benedenvensters in hardstenen omlijstingen; verdiepte deur met bovenlicht. Geprofileerde puilijst. Bovenvensters onder markerende verbonden booglijsten en met diamantkopsluitstenen. Omlopende gewitte houten kroonlijst op modillons met dropmotief. Staldeur in afgeschuinde achtergevelhoek; deurtravee verhoogd met puntgevelvormig zolderlaadvenster. Bepleisterde zoldering van zogenaamd "beste kamer" verrijkt met stucdecoratie; neoclassicistische marmeren schouwmantel.

IJzeren toegangshek links opzij tussen woning en bedrijfsgebouw met paardenstal; gekasseide oprit naar dito smal achtererf deels begrensd door in L-vorm opgestelde bijgebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte erfgevels met groengeschilderde poorten en luiken. Vleugel met dwarsschuur, koetshuis en koeienstal parallel aan de woning, vertoont daklijst op samengestelde tandlijst. Armwaterpomp met fraai armuiteind in wagenpoort. Volkse figuratieve beschilderingen uit de 20ste eeuw op boogveld en hoekafronding van poort.

Afzonderlijk tweeledig bakstenen bakhuisje op het achtererf.

  • DE TEMMERMAN L., Bijdrage tot de geschiedenis van de Everbeekse familie Vandenhaute. Deel 2 Het molenaarsgeslacht, in Triverius, XXX,1, 2000, p. 4-13.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73935 (Geraadpleegd op 07-08-2020)