erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
7394
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7394
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1864 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer-architect Jacobus Franciscus Van Loo. Tot hetzelfde bouwproject behoorde ook het rechts aanpalende burgerhuis (nummer 62), van een afwijkend type met een souterrain en centraal ingeplante traphal. Beide panden werden omstreeks 2007 gesloopt voor de uitbreiding van de Zoo over de volledige pare zijde van de Ommeganckstraat.

Van Jacobus Franciscus Van Loo zijn in Antwerpen bouw- en vastgoedprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1857 tot 1889. In de Ommeganckstraat bracht hij tussen 1860 en 1864 zeven nieuwbouwprojecten tot stand, goed voor in totaal twaalf neoclassicistische burgerhuizen waaronder nummer 22, een aantal per twee of drie gekoppeld.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en een ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen op de begane grond, en verkleinende, spiegelbogige bovenvensters. Deze laatste zijn gevat in een geriemde omlijsting met oren en een rolwerksleutel. Een doorgetrokken borstwering met casementen, postamenten en cordonvormende lekdrempels accentueert de eerste verdieping; individuele lekdrempels en gietijzeren parapetten op de tweede verdieping. De gevelbeëindiging bestaat uit een eenvoudig klassiek hoofdgestel, waarvan de kroonlijst is vernieuwd. Houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een lagere aanbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen bestaat de begane grond uit een voor- en achterkamer in het hoofdvolume, de keuken annex pomphuis in de achterbouw, en een toilet op de binnenplaats. De eerste verdieping omvat een voor-, achter- en zijkamer in het hoofdvolume, en een kamertje met terras in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1864#543; foto FOTO-OF#6758.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.