erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID: 73942   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73942

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen naast nummer 17. Wegkapel aan de straat gelegen, in zuidelijke erfhoek van aangepaste voormalige hoeve. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912 gelijktijdig met de totale heropbouw van de bijhorende woning, een zijdelings aan de straat palend boerenburgerhuis van anderhalve bouwlaag. Rechthoekige kapel onder zadeldak met idem pannen (type Oegstgeesterpannen) als de woning. Gewitte en deels gecementeerde baksteenbouw. Voorpuntgevel met ijzeren topkruis. Brede korfboogdeur met ijzeren hek en geprofileerde booglijst op imposten, geflankeerd door pilasters. Onleesbaar geworden opschrift rechts in sokkel. Zijgevels bovenaan afgewerkt met tandlijsten.

Interieur. Wanden en spitsbogige beeldnis van interieur bezet met faiencetegels met bloemenfriezen. Korfbogig gewelf met houten bekleding. Een groot kruismotief in vloer van witte, grijze en rode vierkante tegels. Getrapt altaar met marmerbekleding. Gepolychromeerd Heilig Hartbeeld in nis.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  DuchĂȘne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73942 (Geraadpleegd op 09-08-2020)