Hoeve Ferme du Courois

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "Ferme du Courois" met toegangsweg aanvangend naast de Korootkapel. Wellicht teruggaand op het goed te Coroy of Couroit, leen afhangend van de heerlijkheid de Croy. Vroegere omgrachting (zie Atlas der buurtwegen van Everbeek van 1844-1848) wijzend op vermoedelijke laatmiddeleeuwse oorsprong, nog deels herkenbaar aan inzinking op het achtererf.

Bakstenen hoevegebouwen opgesteld in U-vorm rondom verhard binnenerf, voorts afgesloten door muren namelijk in de westelijke erfhoek en vooraan (zuidoostzijde) met ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers rechts, aanleunend tegen de langsgevel van voouitspringende dominante schuur.

Achter op het erf gelegen boerenhuis van anderhalve bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw, vervangt een dieper ten noordwesten gelegen ouder huis. Erfgevel gericht naar het zuidoosten waarvan cementering plint met decoratieve lekdrempelconsoles naar verluidt aangebracht in 1929. Verwerking van hardsteen voor deuromlijstingen, vensterlateien, -dorpels en enige -hoekstenen. Kopse booglijsten op de verhoogde begane grond. Getrapte daklijst boven haast vierkante bovenvensters.

Ten noordoosten, langsschuur met pannen zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. Korfbogige gevelnis in gecementeerde omlijsting met dito kruisbekroning boven de korfboogpoort in de voorpuntgevel. Tegen erfgevel toegevoegde lage aanbouw onder verlengd dakschild; gevel voorzien van korfbogige wagenpoorten.

Ten zuidwesten, meermaals aangepaste stallen onder pannen zadeldak met rest van vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Gewitte erfgevel afgelijnd door getrapte daklijst.

Koeienknechtkamertje naast koeienstallen met troggewelven tussen ijzeren liggers, monolithische voederbakken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

De langsschuur met pannen zadeldak en de toegevoegde lage aanbouw met korfbogige wagenpoorten, zijn vervangen door een nieuwbouwloods.

• Informatie verkregen van de gemeente Brakel (21 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els