Ensemble van huizen op straathoek

Beschrijving

Ensemble van drie huizen op straathoek. Voormalige hoeve met estaminet zogenaamd "In den trap op" uit midden 19de eeuw, verbouwd kort na 1910 tot café met kruidenierswinkel; wellicht in het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw nogmaals gewijzigde gevels: namelijk decoratieve gevelcementering en vergroting van benedenvensters. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met neoclassicistische ornamentiek en contrasterend geschilderde omlijstingen met druiplijsten rond de muuropeningen. Benedenverdieping uitgevoerd in afgevlakte imitatiebossage. Twee brede winkelvensters in nummer 18, sinds 1973 met metalen raam.

• DE TEMMERMAN L., De kaatsploeg van Everbeek-Boven in 1910, in Triverius, XXVIII, 2, 1998, p. 46-47.
  • DE TEMMERMAN L. - DENDAUW F. - PREMEREUR A. - VERACHTEN L., Everbeek, Opbrakel, Parike en Zegelsem in oude prentkaarten, Zaltbommel/Nederland, 1995, p. 13-17.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena