Hoeve met brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met brouwerij

Beschrijving

Voormalige hoeve met brouwerij, heden meergezinswoning. Opvallend omvangrijk bakstenen complex met U-vormige aanleg merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen van minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve vervangen in 1865 door nieuwe; boerenhuis aangepast en vergoot en uitbreiding met brouwerijgebouw in 1870 door brouwer J. Vandenhaute-Crusiau (zie kadasterarchief). Nadien brouwerij Bailly; vanaf 1913 Van Ongevalle, in werking tot in de jaren 1940.

Open zuidoostzijde van grotendeels gekasseide ruime rechthoekige binnenplaats tegenover voormalig brouwershuis. Onderkelderd dubbelhuis met ten noordoosten aanpalende vroegere brouwerij, recent aangepast ter uitbreiding van de woning. Erfgevel (op het zuidoosten) met bouwnaden, vlakke hardstenen omlijstingen in linker deel van benedenverdieping met buitenkelderdeur en verschillende venstertypes laten toe herhaaldelijk wijzigingen te veronderstellen van een mogelijk 18de-eeuwse kern (zie onder andere vlechtingen in rechter zijpuntgevel, parallel tongewelven van kelderverdieping). Vrij imposant breedhuis van twee bouwlagen van voorheen vijf (?) en nu acht traveeën, onder kunstleien zadeldak. Recent alle houtwerk vernieuwd en binnenshuis sterk gewijzigd.

Ten noordoosten, lange bedrijfsvleugel onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met lichte gevelknik aan de straatzijde, omvat een dwarsschuur en brede rechthoekige toegangspoort met doorrit; erfgevel met wagenpoort en wagenloods onder verlengd deel van dakschild.

Ten zuidwesten, lange stalvleugel van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Staldeuren en vensters met bakstenen druiplijsten en getande bakstenen daklijst.

• DE TEMMERMAN L., Bijdrage tot de geschiedenis van de Everbeekse familie Vandenhaute, Deel 3: de tak van Everbeek-Boven, in Triverius, XXX, 2000, 2, p. 14-15.
  • FRIEDRICH M., Brauerei-verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 82.