Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalige dokterswoning, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1872 door dokter Ch.-L. Anceau met bijgebouw rechts in voortuin, nadien in beide voortuinhoeken toegevoegde zijdelings aan de straat palende kleine afhangen. Herenhuis met diepe voortuin; afsluiting aan de straat met centraal toegangshek tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat en dito luieriken; voorts hekwerk op lage bakstenen muur, gecementeerd met imitatiebreukstenen voegwerk.

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Symmetrische lijstgevel met getoogde vensters en horizontaliserende hardstenen cordons. Licht uitspringend deurrisaliet eindigend op driehoekig fronton met bekronende pin; accentuerende hardstenen deuromlijsting onder dito balkon met decoratieve ijzeren leuning; deur met bovenlicht. Kroonlijst op uitgelengde modillons. Oculi in rechter zijgevel.

Tot garages omgevormde aanhorigheden aan weerszij van de tuin, links met gewijzigde straatgevel en aangepast dak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena