Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Maandagstraat. Wegkapel schuin ingeplant aan straathoek; toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Ruitvormige hardstenen gevelsteen in geveltop van rechthoekige bakstenen kapel met opschrift: "Construit par J. Vandenhaute-Crusiau 1877". Pannen zadeldak met ijzeren dakkruis en omlopende groengeschilderde en decoratief uitgesneden houten dakrand. Rondboogdeur tussen pilasters. Dubbele deur met twee spitsbogige deurlichten en een rondbogig bovenlicht met decoratieve roedeverdeling. Twee rondbogige blindnissen in beide zijgevels. Blauwgeschilderd bepleisterd tongewelf, wanden met grijsgeschilderde schijnvoegen. Getrapte houten beeldensokkel van houten altaar met gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes voor beeldnis; kleine beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Jozef, Heilige Antonius; twee gepolychromeerde geknielde engelenbeelden en diverse Heilig Hartbeelden, één ervan op gepolychromeerde wandsokkel.

• DE TEMMERMAN L., Bijdrage tot de geschiedenis van de Everbeekse familie Vandenhaute, Deel 3: de tak van Everbeek-Boven, in Triverius, XXX, 2000, 2, p. 15.